Bevásárlásnál jogos elvárás, hogy ne foglalják el indokolatlanul a családi parkolóhelyeket Miskolcon?

Megosztás

Vannak, akik kifejezetten sérelmezik, hogy egyes sofőrök a felfestett családi parkolókat foglalják el akkor, amikor teljesen egyedül érkeznek az üzlethez. De a másik térfélen pedig olyanok érvelnek, akik szerint ez a kákán a csomó keresése és ennél sokkal nagyobb bajok is vannak Miskolcon és a megyében.

Saját tapasztalatait osztotta meg S-K. Zsuzsanna a közösségi média egyik helyi csoportjában. Mindkét érvelő felet meg lehet érteni valahol, de az is tény, hogy jogszabályilag nem létezik (még) ilyen, hogy családi parkoló. De máshol tényleg nem lehetne helyet találni?

“Kedves ‘családi-parkolóhelyet-család-nélkül-igénybe-vevő’ sofőrök!

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a családi parkoló a családdal, gyerekkel érkezők számára van kitalálva. Biztosan van családja valahol annak a sofőrnek is, aki a nagyméretű városi terepjárójának megfelelő parkolóhelyként tekinti a szélesebb családi parkolókat, noha az üzletbe egyébként egyedül érkezik. Vagy a dolgozókat szállító kisbusz utasainak is biztosan van családja valahol, és még sorolhatnám….

Biztosan csábító az a tény is, hogy ezek a parkolók általában közelebb vannak az üzletek bejáratához.

Mégis gondoljunk arra a családra, apukára, anyukára, aki egyedül érkezik 1-2-3 kisgyerekkel, netán még babahordozót is kivenne a tágasabb, családoknak fenntartott parkolóhelyen, esetleg babakocsit is, vagy hozzá még várandós is, és kényelmesebb volna tágabbra nyitni az ajtót. Ahogyan a kisgyermek is maximumra fogja nagy sebességgel kinyitni az ajtót, általában mielőtt a szülő odaér. Na, pont ezért praktikus a szélesebb parkolóhely. Az pedig, hogy közelebb van a bejárathoz csak egy plusz biztonság, hogy hamarabb ér be a család a gyerekkel üzletbe.

Nem is kellene erről szót ejteni, de annyira bosszantó, hogy az esetek 80%-ban nem az parkol ezen a helyen, akinek ki van találva. Segítsük már egymást ennyivel, hogy ha nem családdal kell bevásárolnunk, vállaljuk, hogy 5-10m-t gyalogolunk, és meghagyjuk a családos parkolót azoknak, akiknek tényleg szüksége van rá!” – zárta sorait Zsuzsanna.

Egy vélemény nagyjából középről. “Halkan megsúgom, hogy mivel nincs ilyenre jogszabályi háttér, nem is kérhető számon senkin. Ezért baromság a felfestése is. Gondolom, nem leszek népszerű emiatt, de ez az igazság. S bár felnőtt gyerekeim vannak már, valahogy sikerült családos parkolóhely nélkül is megoldani a bevásárlásokat. Erre viszont pont megfelel ez a különbségtétel, hogy viszályt keltsen ember és ember között. Mindemellett nem vitatom azt sem, hogy bunkóság az elfoglalása indokolatlanul.”

Aki egyetért. “Az a baj, hogy hiába magyarázod, tudják ők, hogy miért van, de nem érdekel senkit. Ha a mozgássérültek parkolóhelyének engedély nélküli használatát nem büntetnék, azt is elfoglalnák folyamatosan.”

“Felesleges szóvá tenni. Csak magadnak okozol vele feszültséget és konfliktust… Azért áll oda, mert bunkó és nem gondol másokra. Így nevelték, ezt a példát látta, hiába próbálod vele megértetni, nem vagyunk egy szinten velük…”

Akik pedig nem értenek egyet. “Egy kis mozgás ráfér a gyerekekre is.” “Sose legyen nagyobb bajotok.”
“Valahogy nem tudom átérezni a probléma súlyát, mivel mindig számtalan szabad, családos parkolót látok a szupermarketek körül. Csak én vagyok ezzel így?”

Nekünk mik erről a tapasztalataink? Valamint ez valóban fontos probléma lenne és leképezi a miskolci (illetve közel sem csak a miskolci) vezetési kultúrát, vagy csak vihar egy kanál vízben?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek